Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Köttkonsumtion

Lämna en kommentar

En kväll såg jag en dokumentär om kött och miljöpåverkan på Kunskapskanalen. Michael Mosley (5:2-dokumentären) frågade sig och köttindustrin om det fanns något kött som var någorlunda miljövänligt… ?

Hualigen, inte blev jag klokare av den filmen… Nu är jag om möjligt ännu mer förvirrad och förfärad över vad den kraftigt ökande köttkonsumtionen gör med vår jord!

Jordens befolkning kan inte fortsätta på det här sättet längre. Enorma ytor av jorden brukas för att odla grödor, mest majs och soja, som ska bli till djurfoder istället för till mänsklig föda. Om vi fortsätter äta kött i denna takt så kommer inte jorden att räcka till…

Forskning visar också att vår enorma köttkonsumtion av i synnerhet rött inte heller är helt bra för hälsan. Tarmcancer blir allt vanligare och man kan se samband med detta och föruttnelsebakterier som kommer från kött i tarmen. Det används också en hel del antibiotika till djur i produktionen. Sverige använder antibiotika i mindre utsträckning än de flesta andra länder, välj därför alltid svenskt kött.

Ytterligare en aspekt i det hela är att köttproduktionen släpper ut enorma mängder av metangas i form från djurens matsmältning. Ju fler djur som drivs upp, desto mer gas produceras…så köttproduktionen bidrar i hög grad till växthuseffekten.

Vi som ändå väljer att äta kött kan ändå tänka på att äta mindre kött och av ”bättre sorter”. Kyckling var det köttet som kräver minst energi att producera och som släpper ut minst gas. Näst bäst var fläskkött ( men köp svenskt! I Danmark och Tyskland har grisarna det bedrövligt), sedan kom lamm och allra längst ner på listan nötkött. När vi köper nötkött så väljer vi nästan alltid ekologiskt där kossorna i alla fall har fått beta gräs…

I filmen som är från England (handlar även mycket om USA) så talade man inget om viltkött. För oss känns det i alla fall som ett bra alternativ att äta viltkött. De djuren har ju levt fritt i skogen, utan antibiotika och konstfoder. De har också fått leva ett fritt liv vilket känns bra. Vi handlar regelbundet och gärna viltkött på De Vilda i Järna.

Även våra döttrar såg filmen och blev tämligen berörda även de. Den yngre är en riktig köttälskare, men hon äter även gärna kyckling och vilt. Vi känner oss nu motiverade att prova vegetariskt lite oftare (annars brukar de knorra vid nymodigheter…men nu ska vi i alla fall försöka rida på den här vågen och prova vegorätter ett par gånger i veckan). Ytterligare en utmaning… 🙂

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s