Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

”Ljust & fräscht”-nytt glutenfritt bröd

2 kommentarer

ljust och fräscht

Under senaste året har jag bakat massor av omgångar av mitt vanliga glutenfria bröd ”Hälsan själv”. Receptet har ändrats och, tycker vi, förbättras under tiden.

Men så fick jag i söndags en idé om att jag ville prova att baka ett ljusare bröd. Då jag tittade i mina receptböcker så hittade jag bara bröd med jäst i och som skulle jäsa både en och två gånger. Men nu var jag ute efter ett lika enkelt recept som det första, utan jäsning och knådning. Sagt och gjort…jag bestämde mig för att testa. Det kan ju vara lite svårt då olika mjölsorter (särskilt glutenfria alternativ) beter sig på olika sätt under bakningen. Jag utgick från grunden i mitt vanliga recept och gjorde som följer: (resultatet blev bra! Kanske modifierar jag receptet lite nästa gång, gillar att testa mig fram 🙂

Ljust och fräscht 2 limpor

700 g filmjölk

50 g honung

2 äggulor

2 tsk salt

100 g glutenfritt havremjöl

70 g glutenfria havregryn

160 g bovetemjöl

1 tsk bikarbonat

20 g fiberhusk

glutenfritt ströbröd

Gör såhär:

Värm upp ugnen till 175 grader. Mät upp de ”blöta” ingredienserna och rör om. Smörj 2 brödformar med olja och strö i lite glutenfritt ströbröd. Häll i de torra ingredienserna, rör om kraftigt med en slev eller en stor ballongvisp. Häll smeten i de två formarna. Ställ in formarna i den nedre delen av ugnen. Grädda i ca 1 tim och 10 min. Kolla med en sticka så att bröden inte är kladdiga inuti. Stjälp upp bröden på ett galler och slå in för att svalna i en bakhandduk. Skär inte i bröden innan de har svalnat.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

2 thoughts on “”Ljust & fräscht”-nytt glutenfritt bröd

  1. Tjooo! Äntligen hittade jag ett glutenfritt alternativ till filmjölksbröd! 😀
    Tror du man kan tillsätta lite torkade bär och 1dl frön om man önskar?

    Gilla

    • Hej!
      Det tror jag funkar. Ev något mer vätska då eftersom torkad frukt drar åt sig vätska.
      Jag gjorde detta recept för att min äldsta inte äter bröd om det är frön eller frukt i 😉. Fröknäcke går dock bra😊. Lycka till! // Therése

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s