Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Socker

Lämna en kommentar

 Under året som gått så har Nordiska muséet haft en utställning om sockrets historia och om folks sockervanor genom tiderna. I helgen så besökte vi detta museum och där framkom en hel del spännande fakta även om jag redan visste det mesta då jag läser mycket i ämnet 🙂

Något som jag tycker är tänkvärt är att det för bara hundra år sedan fanns ganska många människor som aldrig ens hade smakat på socker. Sockret som framställdes från sockerrör var en exklusiv vara som bara användes av de allra rikaste och förnämaste. På 1700-talet ansågs sockret farligt för barn att förtära. På den tiden ansågs socker kunna bota vissa sjukdomar och användes alltså främst i medicinskt syfte.

Under 30-talet blev det en riktig socker-boom genom att vi i Sverige började odla en hel massa sockerbetor. I och med den rika tillgången på dessa betor blev sockret i Sverige billigt. Det snaskades godis och kolor så det stod härliga till. Många var de som fick karies och förlorade sina tänder innan 15 års ålder. Hemmafruarna rekommenderades att baka och äta sötsaker istället för mat på dagarna då sockret var billigt och energirikt.

Under krigstiderna så minskade tillgången på socker drastiskt men sedan har det stadigt ökat. Från 1960 har vi ökat på konsumtionen av socker till ca 45 kg per person och år. Vi äter idag ca 10 kg mer godis och choklad per person och år än 1960. Läskdrickandet har ökat från 22 liter läsk per person och år 1960 till 90 liter nu!!! Det är galna siffror… Då är inte ens det dolda sockret medräknat. Livsmedelsproducenter tillsätter allt mer socker/sötning för att kompensera i smak och konsistens. Många producerar sina produkter alltmer utan naturliga råvaror vilket ändrar smaken på slutprodukten. Ofta tillsätts t ex glukossirap som är många gånger sötare än vanligt socker då det är billigt och framställs av majs. Hypersnabba kolhydrater som proppas in i halv- och helfabrikat utan att vi ens märker det…

Är ni fler än jag som tror att sockret är en av de största bovarna till västvärldens enorma ohälsa som accelererar för varje dag som går? Jag såg ett TV-program om sockrets verkan för något år sedan. Man fick en inblick i dels västvärldens leverne men även hur människor i länder som Mexico och Indien anammar den västerländska livsstilen ju bättre ekonomi de får i landet. Tyvärr ökar intaget av skräpmaten och sockerkonsumtionen i faslig takt och hack i häl drabbar diabetes och andra välfärdssjukdomar dessa folk i allt större utsträckning.

Det finns all anledning att se över sin egen och sina barns sockerkonsumtion. Jag säger det igen; börja jobba för att få i dig bra med näring, naturlighet och färg i maten du äter istället för att paniskt snåla på fett (och därmed äta sötningsmedel, socker och annat skräp som kompenserar smaker) så mår kroppen så mycket bättre.

INGEN mår bra av socker.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s