Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

En hållbar jul

1 kommentar

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Våra flickor förra julen (2014)

Julen förknippas många gånger med konsumtionshets och tvingande traditioner även om man skulle önska att julen mer förknippades med gemenskap, lugn och en känsla av samhörighet och eftertänksamhet.

Jag hade tänkt att jag skulle skriva ett inlägg om hur man kan skapa en mer hållbar jul, dels mot miljön men även mot sig själv utan att för den skull hoppa över allt vad julfirande heter.

Så trillade jag över precis detta på två av mina favoritbloggar, så jag hänvisar till dessa inlägg och lägger till lite egna tankar. Både Sara och Annie har väldigt fina bloggar och kloka tankar gällande återbruk och miljötänk och jag inspireras mycket av dem. Klicka dig gärna vidare till deras bloggar för att läsa hela inläggen och låt dig inspireras till ett hållbarare leverne 🙂

Choices by Annie:

Här kommer lite tips från Annie:

 • ”Handla julklappar via secondhand.  Det är betydligt billigare och miljövänligare.
 • Slå in presenter med tidningspapper, i snygga kartonger som sen går att återanvända eller i tygpåsar. Tänk utanför boxen och anamma ”man tager vad man haver”
 • Försök handla maten till jul ekologiskt. Tänk på de tre viktigaste. Kaffet, chokladen och frukten. Och grisen som både ska vara svensk och ekologisk
 • Testa något nytt vid julbordet, utmana dig själv med att testa något vegetariskt och byt således ut en av kötträtterna.
 • Tillverka dina egna julklappar. Gör egen saft, baka bullar, eller gör eget julgodis som du sen kan ge bort i julklapp till tex arbetskamrater eller grannar”

 

Saras Eviga:

Här har Sara samlat sina tankar om hur man kan göra julen mer klimatsmart.

– ”Välj ekologiska råvaror när du köper julmaten.

– Gör så mycket som möjligt av maten själv. Laga från grunden och undvik färdiga röror och andra halvfabrikat så slipper du tillsatserna och sockret.

Tänk kvalitet framför kvantitet. Kanske behöver inte julbordet svämma över av hundra olika rätter. Med mindre på julbordet har du dessutom råd att köpa råvarorna ekologiska.

Prioritera tid framför julklappar. Ge av din tid till dina barn under julen. Spela spel, lek, var utomhus och ge dina barn och nära och kära av din odelade uppmärksamhet.

Ge bort upplevelser istället för saker (middag, massage, konsert, teaterbesök mm).

– Köp begagnat. Ja, man kan faktiskt köpa julklappar second hand. Det är kul och coolt att köpa klapparna second hand och blir så mycket mer personligt än att köpa allt det där som ”alla andra köper”.

Välj naturmaterial och undvik plast.

– Om du köper kläder och textilier (sängkläder, gardiner mm) – välj varor som ärmiljömärkta (GOTS, Svanen, Bra Miljöval, Oeko-Tex m fl) när det finns.

Välj leksaker med kvalitet i naturmaterial framför ”skräp” i plast som ändå går sönder nästan direkt.

Välj ljus av stearin och undvik paraffin. Välj gärna Svanen-märkta. Andra bra alternativ är bivaxljus. ”

 

Så nu till mitt eget jultänk 😀

Jag försöker leva efter de flesta av ovanstående tips.

Precis som förra året så köper vi vildsvinsskinka från De Vilda  i Järna som ligger en mil härifrån. Det var den godaste skinkan vi har haft någon gång och det känns extra bra att den vilda grisen har bökat omkring någonstans i de lokala skogarna innan den hamnar på vårt julbord.

Vi kommer också att välja ut våra favoriter på julbordet. Vi kommer att ha fler gröna rätter än tidigare för att lätta upp den stabbiga julmaten, men också utelämna sådant som vi inte gillar särskilt mycket egentligen. Vi vill ha kvalitet på det som vi verkligen tycker om, däremot inga överflöd.

Alla våra ljus är av stearin numera för att undvika paraffin som avger giftiga ångor, men då min mamma är starkt doft-partikel-överkänslig så blir det elektriska laddbara varianter den dagen de kommer på besök. 

Granen blir vår gamla trotjänare, en variant som köptes på Åhléns för exakt 22 år sedan då jag flyttade hemifrån. Den avger förhoppningsvis inte längre en massa gift då den luftar av sig på vinden övriga året. Vi kan heller inte ha en riktig gran för min kära mors skull. Så den här får hänga med ett tag till 🙂

Min önskan är också att vi ska känna att vi verkligen har tid för varandra att bara umgås och få möjlighet att känna lugnet. Att uppleva saker tillsammans och ge varandra genomtänkta julklappar, även här utan överflöd…

Jag har inspirerats av Annie att försöka mig på att slå in presenterna med tidningspapper eller på annat miljövänligt sätt. Kanske kan det vara en utmaning för mig att inte köpa något inslagningspapper i år utan använda resterna från förra året eller vara kreativ på annat sätt? 😉

Julklapparna blir i år personliga och genomtänkta och för första gången så är vi redan i stort sett klara med inköpen 🙂 Vi som brukar rusa omkring dagen innan julafton…

Jag ser fram emot en hållbar och klok jul 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

One thought on “En hållbar jul

 1. Så roligt att få läsa om dina tankar kring en hållbar jul det där med den näruppfödda grisen gillade jag extra mycket. Här hemma är det min far som står för skinkinköpet och jag bearbetar honom hårt att köpa en när uppväxt ekologisk skinka, men då det tog mig tre år att få honom att köpa en svensuppfödf skinka så kan jag inte räkna med att han faller till föga än. Men jag ger mig aldrig och jag kommer aldrig sluta tjata;)
  Tack gör fina ord och så roligt att jag lyckats inspirera dig;)
  En värdefull hållbar jul önskar jag dig
  Annie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s