Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Mjölksyrade grönsaker

Lämna en kommentar

IMG_0939

Påfyllningen av goda bakterier till en sund tarm fortsätter. Nu provar jag även att göra mjölksyrade grönsaker själv. Denna första gång så provade jag finstrimlad rödkål och grovt rivna morötter. Men vad jag förstår så kan man ta lite av varje.

Mjölksyrade grönsaker

4 rivna morötter

0,5 finstrimlat rödkålshuvud

1 glasburk, väl rengjord med kokande vatten

en nypa oraffinerat havssalt

Jag blandade grönsakerna i en metallbunke och strödde över lite salt. Jag knådade/kramade med händerna och mosade med en träslev tills grönsakerna började vätska sig. Kramade lite till med händerna. Sedan la jag i grönsakerna i glasburken och packade ihop det hela med knytnäven. En liten luftbuffert upp till kanten behövs. Sedan på med locket och ställ den på köksbänken. Nu var det dags att vänta i minst tre dagar innan det var färdigt. Jag skrev datum på burken för att lättare komma ihåg när den sattes igång.

IMG_0933

Jag väntade i tre dagar innan jag öppnade burken. Då jag luktade på innehållet så fick jag en känsla av härsket. Så jag vågade faktiskt inte äta den, så denna första laddning fick åka ner i komposten 😉

Jag gjorde direkt ett nytt försök, men denna gång med vitkål. Jag gjorde på samma sätt men var ännu mer noga med att rengöra burkar och  lock med kokande vatten för att ta bort ev dåliga bakterier. Sedan satte jag igång.

Efter ytterligare tre mognadsdagar var den redo att smakas. Denna gång en stark syrlig smak. Den peppriga smaken kom från att vitkålen som användes var mycket stark i smaken. Det tidigare förnimmelsen av härsket fanns inte denna gång. Så jag har lyckats 🙂

Lycka till att prova du också och hjälp dina tarmar och immunförsvaret på traven för att kunna bli riktigt starkt!

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s