Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

5 tips när du vill förändra familjens matvanor

2 kommentarer

IMG_0845

Många är de som tycker att jag är ”duktig” som lagar hälsosam mat från grunden. Flera undrar hur jag har tid, hur jag får övriga familjen med på mina upptåg? Nog måste jag ha en ”enkel” familj som äter det mesta?

Så här ligger det till 😉 För ca 3 år sedan åt vi som de flesta andra barnfamiljer och det kändes som en omöjlighet att komma ur det då barnen var ganska kräsna. Mycket pasta (även om vi redan då åt glutenfritt pga överkänslig dotter), potatis och nötfärs och grönsakerna bestod mestadels av lite tomat, gurka och möjligtvis en riven morot. Till frukost och mellis åt barnen mackor, drickyoghurt med färgglada förpackningar eller vaniljyoghurt och på utflykten slank det ner en Risifrutti.  Det fanns också en tid då vi drack Proviva-dryck (sockerbomb!) till frukost eftersom det var ”bra för magen”.  Jag har sedan tonåren varit en riktig godisgris, varvat med diverse dieter och hälsosökande…

MEN sakteliga började jag ta mitt förnuft till fånga. Ena dottern hade ofta huvudvärk och var trött och glåmig. Den andra hade jobbiga eksem på framför allt benen. Inte heller jag har mått särskilt bra genom åren. Jag började läsa på allt mer kring barn och mat, bl a Anna Halléns bok Energibarn. Där och då fick jag en hel del insikter om hur kroppen och hjärnan funkar och jag började successivt förändra. Små steg och att ”lura” och byta ut i smyg till en början, för att senare kunna ta större steg. Som tur är har jag en make som är väldigt öppen för dessa ”nya” idéer och hälsotänket kring mat har blivit vårt gemensamma intresse. Nu är jag både glad och tacksam över att vi kan, vill och orkar ge oss själva och våra barn bra förutsättningar att må bra av det vi äter. Vi äter av glädje, utvecklar hela tiden våra smaker och äter mestadels väldigt god mat lagad från grunden. Med detta vill jag alltså säga: Det GÅR att förändra om än i små steg:

  1. Prata med barnen om hur kroppen funkar och vad den behöver för att må bra, ha bra med energi och hur den kan utvecklas på bästa sätt. På samma sätt som man pratar om värdegrund och hur man är mot andra människor behöver vi också prata om hur man ska må bra och ta hand om sig själv och sin kropp. Dock bör man vara försiktig med att lägga in värderingar kring vikt. Fokus ska istället vara på hälsa och ork.
  2. Då många har svårt att få i sig grönsakerna innan man har vant sig vid smakerna så kan det vara bra att erbjuda grönsaksbuffé med 3-5 olika sorters grönsaker att plocka av INNAN den riktiga måltiden serveras. Servera gärna grönsakerna med en enkel dipsås; creme fraiche med kryddning (se upp med färdiga kryddmixer pga socker och tillsatsinnehåll), färskost eller ringla över olivolja och lite salt. Variera dessa grönsaker så att man under en vecka får prova på flera olika sorter. Utmana er själva i familjen och prova på en ny grönsak varje vecka. Tänk på att man ofta behöver prova flera gånger innan men gillar något nytt…
  3. Om man äter t ex vaniljyoghurt till frukost (innehåller en hel del socker och mättar inte så bra) så kan man med fördel göra egen 🙂 I början så kan man blanda ut den vanliga vaniljyoghurten med lite 10 %ig medelhavsyoghurt (Arlas är den mest krämiga och minst syrliga tycker vi). Successivt ökar man andelen naturell för att till sist bara äta den. Rör ner lite äkta vaniljpulver och söta ev med några droppar honung. Mycket bättre för kroppen än den färdiga vaniljyoghurten. Man äter en mindre mängd men håller sig mätt betydligt längre med den fetare yoghurten. När det gäller frukosten: tänk protein och fett för att skapa en lång mättnad. Om man äter kolhydrater så försök att hålla det till långsamma varianter och ät dem tillsammans med naturliga fetter och proteiner för att inte skapa turbo-energi som tar slut innan första rasten i skolan.
  4. När det gäller extramål eller matsäck som ska med till skolan. Snälla, lova mig att INTE skicka med kanelknäcke! Tack och lov så verkar riskakorna efter arsenik-larmet i höstas tillfälligt vara borta ur skolväskorna. Men desto fler kanelknäcke… Dessa innehåller ingenting av värde för kroppen. Bara en massa socker och vetemjöl som skickar upp blodsockret i höjden för att sedan dimpa ännu längre ner lika snabbt. Bättre alternativ är frukt som också ger en del fibrer och vitaminer även om de också innehåller en hel del socker i form av fruktos. Russin är förvisso frukt men de är proppfulla med koncentrerat fruktsocker som kickar igång blodsockret och kladdar fast på tänderna. Ännu bättre alternativ tycker jag är grönsaker och någon form av protein som mättar bra och håller blodsockret stabilt. Ett par köttbullar, ett par ostrullar/kuber, några oliver, en skiva halloumi, skinkrullar med färskost i…bara fantasin sätter gränsen. En liten smörgås av god kvalitet med rejält med smör och pålägg kan också funka. Eller en liten flaska smoothie. Mina barn har ibland fått ha en liten kylväska i ryggsäcken med ett litet extramellis om det har behövts.
  5. För att ha tid att laga mat från grunden: Ibland behövs genvägar. Vissa dagar så hinner man verkligen inte göra någon ordentlig matlagning. Dock kan man då försöka hitta bra alternativ. Under kategori ”Reko råvaror” så har jag en del tips på sådant som man kan ta till när tiden tryter. All mat behöver inte heller ta lång tid. Tex bönpasta kokar du på samma tid som vanlig, men med ett betydligt bättre näringsinnehåll. Fräs lite skinka av bra kvalité, vispa ihop lite äggula och häll över. Salt och peppar och du har en carbonara på 10 min. Gör storkok av t ex köttfärssås när du ändå lagar det, frys in för att kunna använda till flera middagar som lasange eller någon gratäng. Gör mat som sköter sig själv i ugnen. Grönsaker och kött/fisk/kyckling i samma ugnsform. På med lite kryddor och olja. Tillaga i ugnen i 20 min, klart! Koka mycket ris/quinoa/potatis på samma gång för att kunna ha i kylen och bara ta fram. Ät som tillbehör som det är eller använd i en sallad…

Det var lite av mina tips, det kommer mera… 🙂

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

2 thoughts on “5 tips när du vill förändra familjens matvanor

  1. Små små steg är vägen att gå, sakta blir de bättre även i vår familj, fredagarna har vi ”gofat”, dvs god ost lite charkuterier, frukt och lite nötter. Till de neutralt bubbel vatten alla är nöjda :-), inser att vi kommit en bit på väg om vi tittar några år tillbaka, inga mera kanel knäcken eller riskakor och nu mer har tjatet upphört :-). De måste få ta tid. Näst på tur är de nog bön pasta som ska introduceras håller tummarna för att de kommer funka.
    Som alltid många kloka ord från dig.

    Gilla

    • Kul när man ser framstegen 🙂 Jag har sett att det är stor skillnad på näringsinnehållet i olika bönpastor så kolla innehållet. En jag köpte och serverade i går, en röd linspasta, var inte alls lika god som den jag skrev om. Den hade dessutom mycket mindre proteininnehåll…
      Kram Therése

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s