Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Socker

1 kommentar

84538-godis-1

Som ni kanske vet vid det här laget så ligger hälsa för hela familjen mig varmt om hjärtat. Vi behöver börja tänka på vad vi ger oss själva, men så klart även våra barn för förutsättningar för att må bra. Jag tänkte att jag skulle skriva ett inlägg om detta idag. Men så satt jag och bläddrade bland mina gamla inlägg och hittade ett som precis tydliggör mina tankar. Då jag har fått betydligt fler följare sedan inlägget skrevs och då jag vill sprida detta viktiga budskap, så återpublicerar jag mitt inlägg från i somras:

Nu har jag läst färdigt boken ”Det sötaste vi har” av Ann Fernholm för andra gången. Denna gång blev det med markeringspennan i högsta hugg då så mycket i den känns extra viktigt. Jag är glad över många nya insikter men också förskräckt…och redan i baksidestexten är jag fast. Där står att ingen skulle få för sig att ge sin kanin läsk i matskålen eller ge sin hund glass varje fredag. Inte heller skulle hunden få gå på sockerstinna hundkalas titt som tätt och äta godis varje lördag. Djuren skulle få trasiga tänder och bli sjuka, så förmodligen så skulle man kunna bli anmäld för sina gärningar…men våra barn då?

Själv är jag en ”socker-junkie” som i perioder haft ett lite komplicerat förhållande till denna ”drog”. Så jag vet hur stark den kan vara. Lyckligtvis har jag lyckats ta mig ur sockerträsket för denna gång, men det är en ständig kamp. Oftast kan jag numera stå emot fastän sockret skriker på mig med jämna och ojämna mellanrum. Men helt klart går det bättre så länge jag äter bra mat som håller mig mätt och nöjd.

Att sockret är dåligt för tänderna och att det skapar blodsockersvängningar som i sin tur i förlängningen kan ge bl a diabetes längre fram i livet, det vet vi ju. MEN insikten över att sockret också är en av de stora orsakerna till många andra sjukdomar och magproblem i världen och att det i förlängningen också bidrar till allergier och obalanser i kroppen… Det vet nog inte så många. Sockret påverkar bl a tarmfloran negativt och får ”fel sorts” bakterier och svampar att växa i tarmarna och trycka undan andra bakterier som behövs för att vi ska må bra.

Många är de människor, även barn, med ”oförklarliga” magproblem. Kan några av dessa hjälpas av att totalt utesluta socker (och helst även andra stärkelserika livsmedel) och istället ösa på med probiotika (kosttillskott eller livsmedel med nyttiga magbakterier) OCH sköta kosten för övrigt såklart…

När tarmarna utarmas på sina goda bakterier så skadas också tarmväggen, vilket inte är bra för hälsan. Tarmen kan då börja släppa igenom partiklar ut i blodet som inte ska vara där. Har man otur så går immunförsvaret ”bananas” och angriper ämnena och allergi eller någon autoimmun sjukdom uppstår…

”Ja men vi har väl alltid ätit socker ?” ”Mormor hade socker i kaffet, vi fick lördagsgodis, läsk och kanelbullar…” Visst är det så, men inte i de sjukt stora mängder och lika ofta som nu. När jag var liten gick jag till kiosken och köpte några godisbitar av tanten i luckan. ”En sån….och en sån…nej förresten inte den…vad kostar den? En sån…” Inte lassade jag in i påsen med en spade… Och när vi drack läsk ibland så delade vi på en 33 cl-flaska… Blev det något över så satte vi på en gummikapsyl och ställde in flaskan i kylskåpsdörren.

Dessutom så har det ”dolda” sockret i livsmedel ökat enormt de senaste decennierna. Bl a den billiga glukossirapen som tillsätts i många livsmedel för att göra dem ”godare” är ännu värre än socker i hur den funkar i kroppen. Alla dessa sockerarter (slutar för övrigt på -os i innehållsförteckningar) skapar farliga obalanser i vår egen kropps ekosystem och skapar behov efter mer…

Jag skulle önska att vi alla vuxna hjälper våra barn och unga att förhålla sig till socker och ätandet på ett sunt sätt. Jag tror inte att det ger barnen ätstörningar att prata om bra mat och att påvisa vad som är mindre bra och varför. Snarare tror jag att det kan skapa ätstörningar om man tillåter allt och för ofta för att man inte vill säga nej för att det kan ge fel signaler… Vissa barn har svårt att hitta balansen själv. Vi pratar ju med barnen om hur de ska vara en bra kompis, att man hälsar på folk och att man tackar när man får något. Varför är det så tabu att prata om hur barnet ska göra för att må bra i sin egen kropp?

Det är inte lätt att stå emot den söta smaken, men tänk på hur det påverkar en växande kropp, särskilt de kroppar som rör på sig alltför lite. Det ställer till det ordentligt i kroppen och gör att vi bara vill ha mer. Hjälp barnen att hitta alternativ och begränsa så att sockerrika produkter inte alltid finns till hands. Obegränsat med sötsaker är aldrig okej, inte ens på kalas om du frågar mig. Jag har flera gånger hört om barn som har kräkts efter kalas, pga allt skräp som de sätter i sig. Det är ju inte vettigt! Att lägga det ansvaret på ett barn, att själv kunna sätta stopp, det är inte okej. Vissa barn klarar det, men flera gör det inte utan mår bara dåligt. Jag anser att det är allas vårt vuxenansvar att se till att detta inte händer. Inte heller sommarlov med ständiga sötsaker är okej anser jag. EN glass då och då, självklart! Men inte det ständiga flödet av glass, fika, saft/festis och läsk varje dag till grillningen. Sommarlovet/semestern är lång och det håller inte att ha ”lördag hela veckan”.

Jag vill inte skapa dåligt samvete, men jag vill faktiskt ruska om lite så att fler börjar tänka på konsekvenserna.

I vårt land opererades nyligen den första unga flickan med Gastric bypass… Och på många håll så uppmanas överviktiga barn och unga av sjukvården att äta fettsnålare och räkna kalorier för att gå ner i vikt. Sällan får de hjälp med att bryta ett sockerberoende (vilket jag många gånger tror att de har) och ett stört ätbeteende. Vad barnen behöver är att få lära sig att äta riktig mat med protein, fett och grönsaker för att minska på suget efter sött. Det söta skapar ett starkt beroende. Magsäckar ska inte opereras på barn! Och inte ska de behöva kaloriräkna heller…

Läs boken om du vill veta mer. Den är fylld av fakta och forskning så det är inte bara påhitt. Men riktigt intressant om du frågar mig. Det finns så mycket mer att skriva om socker och dess verkningar. Men det får bli mer en annan gång.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

One thought on “Socker

  1. Jag tittade på ”That sugar” sockerfilmen på svtplay igår. Väldigt intressant. Det är inte antalet kalorier som vi stoppar i oss som är mest intressant utan varifrån kalorierna kommer. Se gärna den filmen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s