Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Autoimmun kost

Lämna en kommentar

_autoimmun-kokbok-lakande-paleokost

bild lånad från bokus.com

Autoimmun sjukdom… vad är det för något? Det är när kroppens eget immunförsvar av någon anledning angriper kroppens egen vävnad. Sjukdomen får olika namn beroende på vilken vävnad som angrips. Ibland kan man även ha flera autoimmuna sjukdomar samtidigt. Även om dessa sjukdomar har olika namn och olika symtom så har de samma grundläggande orsak, nämligen en tarm som släpper igenom partiklar som den inte ska släppa igenom och att kroppens immunförsvar är felreglerat. 

Några exempel på autoimmuna sjukdomar kan vara olika reumatiska sjukdomar, psoriasis olika sköldkörtelsjukdomar och många fler.

”Det moderna industriella samhället har drabbat vår hälsa hårt och sjukdomar som aldrig tidigare varit problem har nu blivit till folksjukdomar.” (Autoimmun kokbok/K Hultén; C N Nilsson)

”Syftet med att gå över till den här kosten är att läka tarmens slemhinna”

”…betonas att man kan återvinna hälsan med de högkvalitativa livsmedel som våra förfäder ätit under flera miljoner år. Här hittar man nästan bara rena råvaror som kött från gräsbetande djur, helst viltfångad havsmat, grönsaker, frukt, rotfrukter och bär”

…programmet (det autoimmuna kostprogrammet) är i grunden mycket försiktigt och det utesluter i stort sett alla sammansatta matprodukter för att vi ska vara säkra på att sötningsmedel, gluten och andra beståndsdelar inte stör tarmhälsan”

”Det främsta målet med konceptet i den här kokboken är att förbättra din tarms integritet och att återupprätta normalt samspel mellan immunförsvar, tarmvägg och mikroflora.”

Vår tarmflora kan störas och förstöras av en rad olika faktorer. Den påverkas starkt av vår västerländska kosthållning med en massa spannmål, mejerier, socker etc och mindre mängd grönsaker som vår tjocktarm behöver för att de goda bakterierna där ska kunna frodas och må bra. Tarmfloran påverkas också av antibiotika, smärtstillande och andra läkemedel, kemikalier och gifter som finns omkring oss och som kan råka hamna inuti oss…

Jag är nu mitt inne i detta, har ätit någorlunda enligt programmet i snart en vecka. Dock så har jag vid flera tillfällen kommit på i efterhand att det som jag åt t ex innehöll paprikapulver eller tomat. Men nu börjar jag få koll på läget så från och med nu och fyra veckor framåt så ska det ske utan avsteg 🙂

Kort sagt innebär programmet som jag ska följa under 30 dagar ”paleolitisk”= ursprunglig/evolutionär, för att se om min värk och stelhet kan bli bättre:

uteslut:

  • alla spannmål inkl sk ”pseudospannmål” som ris, majs, bovete
  • gluten (men det har jag gjort sedan ca 3 år)
  • mejerier
  • ägg
  • nötter och frön
  • så klart socker 😉
  • nattskatteväxterna (potatis, paprika, tomat, chili, aubergine)
  • baljväxter

Sedan har jag tyvärr själv upptäckt att jag blir sämre med mer värk när jag äter några saker som ingår i programmet, nämligen räkor och jordgubbar… Konstigt, men så verkar det vara. Så självklart tar jag även bort dessa.

Det kan tyckas verka jobbigt att göra detta, men man får vara sin egen detektiv och sökare när man inte riktigt hittar den hälsan och det mående som man önskar. Jag gör detta för min egen skull och jag är för nyfiken och för envis för att bara låta det vara så här. Jag ger inte upp fastän jag har letat orsaker och ”botemedel” under flera år 🙂

 

 

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s