Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

Spelar blodgrupp någon roll?

Lämna en kommentar

20170312_191455

Nu är jag ute på okänd mark. Jag är ju utbildad kostrådgivare inom lågkolhydratskosten/clean eating/lchf/paleo. Under min utbildning så lärde jag mig väldigt mycket om hur den komplexa kroppen fungerar och vad den behöver för att må sitt allra bästa. Kött, fisk, skaldjur, fågel, ägg och en massa grönsaker+ev rotsaker och mejerier. Och detta fungerar för väldigt många!

MEN som ni vet så brottas jag en hel del med egna hälsoproblem i form av värk, svullenhet, hormontrassel, migrän, mjölksyra… Frustrerande också att GÅ UPP i vikt när man äter som man lär…

Jag har under en längre tid känt att det är något som inte stämmer i min kropp…som att något sitter i vägen för att jag ska kunna nå hälsa.

När jag var på det lokala biblioteket härom dagen så sprang jag på den här boken och mindes då att jag även har en bok hemma i bokhyllan av Ulrika Davidsson som också  avhandlar ämnet. Men då jag köpte den boken så var jag inte redo för den… Jag gick min älskade kostrådgivar- och livsstilskonsultsutbildning och jag trodde fullt och fast på att det vi lärde oss kunde hjälpa ALLA med hälsoproblem. ”Back to basics” så ordnar sig allt!

Men jag är en som det bevisligen inte fungerar på 😉 Och jag VILL inte acceptera att jag ska må så här resten av livet. Att ”jag får lära mig leva med det” då inte heller sjukvården hittar vad som felar…

Men tillbaka till boken. Den går ut på att vi fungerar olika beroende på vilken blodgrupp vi har. Att vår metabolism (ämnesomsättning) och våra enzymer som ska bryta ner maten är olika beroende på blodgruppen… Intressant! Kanske kan detta vara en nyckel för att hitta rätt…! Kanske kan det vara så att min kropp protesterar och går i baklås för att jag hela tiden ger den ett bränsle som den inte kan ta hand om…? Tankar dieselbilen med bensin… LCHF som baseras på animaliskt protein, mejerier och grönsaker är inte rätt för just mig (jag går ju bara UPP i vikt varje gång jag följer detta…

OM det är så, så kanske jag kan hjälpa både mig själv och andra som inte får saker och ting att funka trots hälsosamt leverne… Jag är förmodligen inte den enda…

Om jag mycket kort ska sammanfatta blodgruppskosten så menar man att blodgruppen speglar vår inre kemi och därför bör:

Blodgrupp A äta mestadels vegetariskt, frukt och bär. Fisk och fågel begränsas till ett par ggr/v. Inget rött kött och även mejerier bör uteslutas.

Blodgrupp 0 äta mestadels animaliskt protein samt gröna bladgrönsaker men utesluta komejerier och vete.

Blodgrupp B äta en varierad blandkost med kött, men inga skaldjur. Detta är den enda gruppen som mår bra av komejerier.

Blodgrupp AB äta mycket grönsaker och fisk. Det köttet som helst rekommenderas är kalkon.

Förutom att kosten spelar stor roll i frågan så betonar man också i boken att olika krämpor och sjukdomar ofta dyker upp hos de olika blodgrupperna. Inte oväntat så har tydligen många med ”min” blodgrupp A värkproblematik medan 0:or ofta har magproblem…

Jag VET inte om det ligger något i dessa teorier. I boken hävdar man att teorierna är forskningsbaserade. Men för mig (som provat nästan allt 😉 ) så känns det viktigt för mig att testa oavsett vilken bakgrund teorierna har. Jag kan ju inte förlora något på det. Och på torsdag får jag svar på mitt ImuPro-test (födoämnesöverkänslighetstest) som jag tog för ett par veckor sedan. Nu vill jag gå mot en vår då jag kanske förstår min kropp bättre och kan ge den vad den vill ha och behöver! Då kanske den i sin tur vill svara med att må bättre 🙂

Och jag blir hela tiden både klokare och mer ödmjuk inför kroppen och dess mystik. Jag slutar inte att läsa, leta, försöka förstå, sätta ihop erfarenheter och kunskaper kring vår fantastiska kropp.

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s