Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare Therése Strange

ImuPro, förvirring och min nya väg

Lämna en kommentar

woodland-656969_1280

De flesta av er vet och har hängt med på min resa mot bättre hälsa som har pågått under några år. Om du inte vet vad jag pratar om så kan du läsa mer under kategorin ”Personligt”.

Under de senaste åren så har jag provat än det ena, än det andra för att komma till rätta med min kropps ständiga värkande.

För nästan precis 3 år sedan besökte jag naturläkare Ulf Granberg på Lev Frisk i Södertälje. Vi samtalade länge om vad som kan vara problemet. Han tog ett blodprov som vi tittade på i mikroskop. Där såg man att mina röda blodkroppar var hopklumpade i långa korvar vilket enligt Ulf tyder på inflammation i kroppen (de ska singla fria). Som steg 1 sanerade jag amalgamet som jag har haft i mina lagade tänder, för att eliminera påslag/irritation av tungmetaller i kroppen. Sedan pratade vi om att ev göra ett födoämnestest för att se om det är något som jag äter som jag inte tål. Detta test heter ImuPro och mäter en annan sorts antikroppar i blodet (IgG) än vad svensk sjukvård gör (IgE). ImuPro kan alltså visa på en allergi typ 3 (fördröjd) istället för allergi typ 1 (akut) som sjukvården mäter.

Den gången var jag inte ännu redo. Det kostar en del pengar att göra detta test och jag tänkte att jag kunde prova mig fram själv 😉

Det har jag alltså ägnat mig åt de senaste åren utan att hitta rätt… Uteslutit än det ena, än det andra…besökt åtskilliga läkare, sjukgymnaster, kiropraktorer, akupunktör, yogat, tränat, andats, vilat… Men utan bestående resultat. Ibland har jag känt en viss förbättring i någon del av kroppen, men efter ett par dagar så har läget varit detsamma igen. Eller som en kiropraktor som jag gick hos förra sommaren uttryckte det: ”Jag vet inte VAD det är, men det är något mer med dig än det rent muskulära…” Och antagligen hade hon rätt…att något i min kropp ”stör”…

För någon månad sedan lyssnade jag på ett avsnitt av min favoritpodd Hälsosant. Det handlade om dolda matintoleranser och jag mindes återigen vad jag hade tänkt genomföra för några år sedan… Avsnittet var verkligen intressant och jag bestämde mig för att göra slag i saken. OM det kan hjälpa mig så är det värt allt i världen…

“Det uppstår ett tillstånd där kroppen blir överkänslig och börjar reagera på helt normala substanser” Linda Rahbek /gäst i Hälsosant podd

Så jag kontaktade Lev Frisk igen. För tre veckor sedan tog jag blodprovet, ett enkelt stick i armvecket. Sedan fick jag snällt vänta i tre veckor på svar… Behöver jag säga att förväntningen har varit stor?

Under dessa tre veckor sprang jag också på blodgruppskosten som har gjort mig nyfiken. Läs mer om detta i mitt förra inlägg.

Så till resultatet av mitt ImuPro-test: 270 olika livsmedel testades. Jag hade olika nivåer av antikroppar mot 30 st varav ägg, alla typer av mjölkprodukter och gluten samt paranötter var de med kraftigast reaktion. Gluten har jag ju varit utan länge så det är en baggis, men då jag även har bestämt mig för att äta betydligt mindre rött kött (för att jag vill) så blir det nu lite krångel.

Särskilt frukosten känns svår…vet inte riktigt vad jag ska äta… Ägg blir också en stor utmaning då jag vanligtvis äter ett par-tre per dag…

Dessutom så rekommenderas man en ”rotationskost” där man delar upp maten man äter i olika dagar. Detta för att man inte ska riskera att få nya allergiska reaktioner mot livsmedel som man äter ofta. Så om jag äter kokos en dag så bör jag inte äta något med kokos förrän 5 dagar senare…

Så nu är jag lite förvirrad…Men taggad! Enligt Ulf ska man helst utesluta alla livsmedel som man har reagerat mot under ett helt år! Sedan kan man ev försöka återinföra ett livsmedel i taget med försiktighet. Förhoppningen är att dessa intoleranser inte består i all evighet utan att de kan ”läka ut”.

Jag har gjort ett rotations-schema som jag ska starta med på måndag så får vi se hur jag tycker att det funkar.

Wish me luck! 😉 och följ med mig på resan mot ett bättre mående!

 

 

Annonser

Författare: Levaklokt.se

Tjej mitt i livet som vill leva klokt, inspirera och njuta av allt som livet ger. Naturligt, arteget och glutenfritt för en bättre hälsa. Lic. Livsstilskonsult och Dipl. Kostrådgivare utbildad hos Anna Hallén våren 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s